Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Zašto se Deda Mraz u Sloveniji razlikuje od onih u drugim republikama

Ako je pravilo da su se Slovenci vazda razlikovali od svih nas, ostalih, onda to pravilo važi i kada je u pitanju Deda Mraz // Dedek Mraz.

Osim što Dedek Mraz (danas se još zove i Božiček) ne nosi crveno već bež odelo sa slovenačkim etno motivima, on ne nosi ni karakterističnu dedamrazovsku kapu već šubaru od krzna puha a umesto u džaku, poklone nosi u pletenoj korpi, nalik onima što su prepoznatljiv simbol njihove pokrajine Gorenjske. Dakako, Dedek // Božiček ne živi na Severnom polu (niti u Laponiji) već podno Julijskih Alpa.

A zašto je to tako?!

Zato što su Slovenci uspeli da sačuvaju delić svog identiteta i ne potpadnu pod globalistički uticaj i za to ih treba poštovati a ne rugati im se. I mi srbi onomad imadosmo našega Božića Batu (videti sliku skroz gore , iznad naslova) koji bejahu donekle, štaviše umnogome, sličniji Božičeku nego Deda Mrazu.

Za razliku od slovenaca, Srbi su oberučke dočekali Sovjetsku figuru (ruski Ded Moroz) kojoj je misija bila jedinstvo (i dakako bratstvo) a ponajpre „proterivanje“ lokalnih Božičeka, Božić Bata i Djedova Božićnjaka (ovaj potonji je Hrvatski).

Skovenci su uspeli a Hrvati samo polovično. Srbi tek pokušavaju…

Vaskrsnimo Božića Batu!!!

bozic-bata