Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Saznajte gde živi Deda Mraz

Da li Deda Mraz živi na Severnom polu, u Laponiji, na Aljasci, u Sibiru ili možda čak i u Srbiji?!?

Svaki narod ima svoju priču i svoju teoriju. Finci su čak uspeli da ubede ceo svet da su oni u pravu i da je Deda Mraz Finac tj. Laponac. Rusi, pak, tvrde da je Deda Mraz njihova narodna baština. Da živi u Sibiru, u gradu Velikom Ustogu (ili Velikom Ustjugu). Tamo se nalazi njegov dom i njegov službeni ofis – Pošta Deda Mraza (Почта Деда Мороза). Možete da mu pošaljete pismo i dobićete odgovor :)

Priča, dakle, slična onoj iz Laponije gde takođe možete da pošaljete pismo i nadate se Deda Mrazovom odgovoru!

Poslednjih nekoliko godina celom svetu se „agresivno“ nameće priča o Laponiji kao postojbini Deda Mraza… Šta mislite? – Da li je u pitanju neka davnašnja legenda koja je uspela da se pročuje po celom svetu ili je sve samo dobar PR i Marketing kompanije u čijem vlasništvu se nalazi zabavni park u finskom gradu Rovaniemiju?!

santa-letter

Šta mislite, da li pismo koje u ime vašeg deteta pošaljete Deda Mrazu u Finsku (Laponiju) zaista čita Joulupukki (tako zovu svog Deda Mraza) i da li ga uopšte iko pročita (naravno da ne, naročito ako je na srpskom) i da li šablonski odgovor na engleskom šalje Joulupukki ili službenici Finske državne pošte koji na taj način rade na promociji svoje zemlje…

Šta mislite, da li je „rodni grad“ Deda Mraza Rovaniemi ili Veliki Ustog, Laponija ili Sibir, Finska ili Rusija…

Eh, lako bismo saznali šta je prava istina samo kada nebi bilo drugih priča i teorija: Naime, Norvežani su uvereni da Deda Mraz „živi“ na severu njihove zemlje u mestu Drobak. U Danskoj se tvrdi da Deda Mraz živi na Grenlandu koji je i zvanjično njihova teritorija/kolonija (u blizini ostrva Umanaka). Amerikanci su otišli najdalje pa su jednom svom gradu na Aljasci nadenuli zvanično ime Nort Pol čime su potvrdili „znanu“ činjenicu da Deda Mraz živi na (u) Severnom polu. Tako je i ovaj grad postao turistička atrakcija poznata kao „Deda Mrazova kuća“. Pošta SAD-a koristi poštanski broj (ZIP kod) ovog grada 99705 kao svoj promotivni poštanski broj za Deda Mraza.

Kanadska Pošta, pak, tvrdi da se adresa Deda Mraza nalazi unutar teritorije koja je njena nadležnost, sa kućom čiji je poštanski kod -{H0H 0H0}-.

deda-mraz-pismo

i mi konja za trku imamo

I Najzad Srbija je takođe Deda Mrazova otadžbina! Ustvari, Božić Batina ali pošto su Deda Mraz i Božić Bata jedan isti lik (samo što ima dva imena), „i mi konja za trku imamo“!

U personalizovanom pismu koje vaše dete može da dobije od Božića Bate, između ostalog piše:

Nadam se da će biti puno snega ali bez vetra i mećave kako bi bez problema i na vreme stigao u sve domove gde imamo kakvoga posla. Ovde u mom selu, u planinama zapadne Srbije, snega uvek bude tokom čitave zime ali dole u gradovima nekada ume da bude velikih problema pa moram da se snalazim na razne načine, najčešće moram da idem peške…


Dakle, ne znamo tačno gde se krije njegova brvnara i štala (u kojoj žive Vran i Soko, njegovi konji, navodi se u istom pismu), ali se zna gde se nalazi njegov službeni ofis: Pošta Deda Mraza na čiju adresu mu se šalju pisma tj. odgovori na pismo koje je prethodno on poslao vašem detetu.

Deda Mraz je Srbin!

Dakle, Deda Mraz je možda i Srbin! Možete u tu činjenicu i lično da se uverite. On zaista postoji. Možete i lično da ga upoznate. Pratite njegova kretanja na njegovom sajtu (ovom sajtu) ili na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. I negde ćete ga „uhvatiti“ a, najzad, možete i da ga pozovete da dođe kod vas kući. On je zaista cool lik :)

I, najzad, navodimo i adrese na koje nekima od ovde spomenutih Deda Mrazova možete da pošaljete pismo:

finska

 

Santa Claus

Post Office

96930 Arctic Circle

Finland

srbija

Pošta Deda Mraza

Makenzijeva ulica br. 32

11 000 Beograd

SERBIA

rusija

 

162390, Россия

Вологодская обл.

г. Великий Устюг

Почта Деда Мороза