Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Ko je bio Sveti Nikola?

Sveti Nikola Mirlikijski (ili samo Sveti Nikola) je jedan od nekoliko najznačajnijih svetaca u hrišćanstvu i jedna on najčešće slavljenih krsnih slava kod Srba.

Ko je bio Sveti Nikola?

Većina ljudi zna kada je taj dan (19. decembar), da je to uvažen i mnogopoštovan svetac. Svima je, manje ili više, znano i da je bio čudotvorac, zaštitnik pomoraca, dece, siromašnih… Ali, na žalost, većina ne zna ništa više o njegovom liku i delu kao ni interesantne legende vezane za sv. Nikolu koje žive i dan danas. Najčuvenija je legenda o Deda Mrazu ali, o tome koji pasus kasnije.

Sveti  Nikola je  imao uzbudljivu životnu priču koja vekovima fascinira sve hrišćane.
Rođen je u gradu Patari u Likiji na mediteranskoj obali današnje Turske pokrajine Anadolije u IV veku. Bio je jedino dete imućnih roditelja (Grka) Teofana i None koji su umrli u velikoj epidemiji a nakon tog nemilog događaja, mladi Nikola je svo nasleđeno bogatstvo razdelio sirotinji. Službovao je u gradu Miri (Likijskoj) te mu otuda dolazi ime sv. Nikola Mirlikijski.


Tokom svog uzbudljivog života činio je mnoga dobra dela o kojima su vekovima kasnije ispredane mnoge legende na osnovu kojih su se formirali običaji koji se poštuju i dan danas.

Jedna od čuvenijih legendi je i ona o tri sirote devojčice koje je spasao od bede i nesreće jer ih bezdušni, naglo osiromašeni otac, htede prodati u belo roblje pošto nije mogao da im obezbedi tada obavezan miraz. Sveti Nikola je, kazuje legenda, jedne mrkle noći, kroz prozor (u drugoj verziji legende, kroz odžak) ubacio svežanj zlatnika kako bi im obezbedio spasenje.

Običaj darivanja dece za dan sv. Nikole vezan je upravo za ovu legendu. Roditelji  deci ostavljaju novčiće i slatkiše u čizmama ili čarapama iz razloga što su i zlatnici koje je sveti Nikola ubacio trima devojčicama kroz prozor, upali pravo u njihove čizme. Po drugoj legendi, zlatnici ubačeni kroz odžak, pali su pravo u čarape koje su devojčice ostavile u ognjištu da se noću osuše. Hrišćani kojima je ova verzija iste legende bliža uoči dana Svetog Nikole kače dečije čarape o otvoreni  kamin.


sv-nikola-roze

Sv. Nikola je pomagao deci i siromašnima ali se nikada nije hvalio svojim dobrim delima već je ista činio potajno i na načine slične ovom koji opisuje legenda o tri devojčice.

Postoje i legenda po kojoj je Sveti Nikola spasao tri dečaka koje htede da zakolje neki  tamošnji mesar kao i ona o Crnom Petru, otetom zarobljenom dečaku koga je otkupio o trošku crkvene blagajne.

Novogodišnju bajku o Crnom Petru možete da pročitate ovde.

Sveti Nikola i/ili Deda Mraz

Legenda o i običaji vezani za Deda Mraza zasnovani su upravo na liku i delu Svetog Nikole. Deda Mraz, istina, nije isto što i Sveti Nikola iz razloga što je on svetovna a ne duhovna pojava. Međutim, Deda Mraz, slučajno ili ne, ima crveni plašt kao i Sveti Nikola, voli i daruje decu, ima dugu sedu bradu…

I globalno opšteprihvaćeno ime Deda Mraza (Santa Claus) dolazi upravo od imena sv. Nikole (Saint Nicolas – Saint Nicolaus – Santa Claus).

Bilo kako bilo, dan sv. Nikole nam upravo predstoji kao i Nova godina i Božić. Ovi praznici se smatraju danima dečje radosti, druženja i porodičnog okupljanja i te prilike treba iskoristiti.