Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Doček Nove godine na trgovima i ulicama

Hit u svetu je doček Nove godine u velikim svetskim metropolama, na masovnim dočecima na otvorenom – na trgovima i ulicama kako, bi se osetio onaj ugođaj i doživljaj o kome ćemo pisati u narednim pasusima, uz veličanstveni ponoćni vatromet koji će, kako najavljuju gradske vlasti, u Beogradu biti jedinstven i neponovljiv, a trajaće duplo duže nego ranijih godina.

Međutim, iako Beograd slovi za jednu od metropola gde se doček Nove godine tradicionalno organizuje na ovakav način, šta je Beograd spram Nju Jorka, Londona, Pariza, Moskve…

Ovaj članak posvećujemo potonjoj. Moskvi.

Doček Nove godine u Moskvi

Moskva važi za jedan od najlepših i najveličanstvenijih metropola starog kontinenta. Osim toga, Moskva je prestonica najveće i po mnogim parametrima najmoćnije zemlje sveta. S tim u vezi, svaki događaj u Moskvi, u ruskom stilu, MORA da bude grandiozan i veličanstven. Bilo da je u pitanju vojna parada, svetsko prvenstvo, izbor za pesmu Evrovizije ili doček Nove godine.

Ponoćni novogodišnji vatromet

Krenimo od vrhunca – ponoćnog novogodišnjeg vatrometa pa unazad. Novogodišnji Vatromet u Moskvi važi za najveličanstveniji na svetu. Lansira se sa više od deset pozicija u gradu i traje neverovatno dugo. O intenzitetu da i ne govorimo.

deda m

Mesto događaja

Preveliki Crveni trg – jedan od najvećih trgova sveta je, ustvari, premali za organizaciju događaja zvanog Doček Nove godine u Moskvi. Zato „u pomoć“ Crvenom trgu „priskaču“ ostala „braća po funkciji“, glavna Tverskaja ulica, Stari i Novi Arbat, parkovi poput Gorkog, Skolinskog, Muzeona ili Ermitaža… Toliko je lepih mesta za doček sa različitim sadržajima da je prava šteta što „Stara godina“ traje samo jedan dan ili jedno veče.

Ruska Novogodišnja tradicija i običaji + Deda Mraz

Rusija je jedna od šest „severnih“ zemalja (onih koje „zadiru“ u oblast unutar polarne granice) koje baštine legendu o Deda Mrazu kao svom državljaninu. Po ruskoj verziji legende o Deda Mrazu, on živi u gradu Velikom Ustjugu nadomak Moskve („nadomak“ obzirom da 1.000 km za ruske prilike i nije neka razdaljina). Međutim, Rusi smatraju da polažu teritorijalna prava na sam Severni pol (zvanično je podnt zahtev UN-u za proširenje teritorije) tako da, kako god, Deda Mraz je Rus što mu i samo ime kaže (Ded Maroz). Onaj „Laponac“ se zove Joulpukki ili Santa Claus.

cestitka2017

Ruski Deda Mraz, za razliku od zapadnjačkog modela, ne koristi zapregu od devet irvasa već njegove sanke vuku tri konja – čuvena „Ruska trojka“, a umesto čete vilenjaka i patuljaka, pomaže mu njegova pratilja Sneguročka.

Ona je, prema legendi, Deda Mrazova unuka, devojčica ili devojka snežno bele kose i puti odevena u plavu svečanu haljinu. Nije isključeno, štaviše, očigledno je da je lik Else iz popularnog crtanog filma „Zaleđeno kraljevstvo“ vizuelno kreiran upravo po uzoru na Sneguročku.

ruski-deda-mraz-snegurocka

U današnje vreme, ruski Deda Mraz se ne razlikuje mnogo od zapadnjačkog, ali mu je brada nešto duža i nije neobično kada ga umesto u crvenom, vidite u plavom kostimu.