Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Deda Mraz ili Božić Bata

Ako slovenci imaju svog Božičeka, bugari svog Dedu Koledu, grci svog Agios Vasilisa… i srbi imaju svoga Božića Batu :)

Istini za volju, svuda je globalizacija delovala na svoj način i ovi tradicionalni nacionalni novogodišnji heroji su postepeno promenili i lik i ime. Srbi su od zapada preuzeli kostim a od istoka ime Deda Mraz.

Međutim, u spomenutim ali i u drugim zemljama sa tradicijom i identitetom javlja se novi trend. Štaviše retro je svigde postalo trendy! Tako je i Božić Bata postao hit. Možda ne toliki kao Boćiček ali, kako stvari stoje, još koju godinu i Božić Bata će „rame uz rame“ sa Deda Mrazom.

Ko je Božić Bata i da li on dolazi za Božić ili za Novu Godinu?

Božić Bata je, slično kao i Deda Mraz, lik koji deci donosi poklone uoči centralnog zimskog praznika koji je kod Srba, pod uticajem komunizma, „migrirao“ sa Božića Na Novu Godinu ali onu „međunarodnu“ tj. onu po Gregorijanskom kalendaru.

Božić Bata je deda (nikako dečak što bi se iz imena dalo zaključiti). On je dobrodušan je i dobronameran i deca ga obožavaju… Po svom izgledu, on se u manjoj ili većoj meri razlikuje od Deda Mraza. Nošnja mu je u etno stilu: šubara, gunj, čakšire, vunene čarape, opanci…

Na žalost, lik Božića Bate, retko se može pronaći na iz tog vremena sačuvanim slikama, ilustracijama ili tekstovima a i ono što postoji nije ujednačeno. Drugim rečima, Božić Bata nije bio toliko „standardizovan“ lik kao što je globalni Santa Claus tj. Deda Mraz.

Deda Mraz (Miroslav Bronzić) proučavao je i bavio se likom Božića Bate i „oživljavanjem“ ove tradicije te je na osnovu svojih istraživanja dao pisane instrukcije ilustratoru i kostimografu i na taj način je nastala prva zvanična ilustracija Božića Bate i prvi kostim koji je u komercijalnoj upotrebi. Čak je i popularna Wikipedia usvojila njegov opis Božića Bate.

Ispod pogledajte kako izgledaju:

bozic-bata

Iznad je ilustracija ilustratora Branka Jovića po opisu M. Bronzića a ispod je kreacija modnog salona „Draga“ kao više komercijalna varijanta (opis na osnovu koga je načinjen kostim je nešto bliži liku Deda Mraza kako bi ga deca lakše prihvatala).

deda-mraz-bozic-bata

Božić Bata – svako znade –
To je starac bele brade
Što ima za vrednog đaka
Punu vreću igračaka
I donosi radost snenu –
Jelku lepo ukrašenu.

Božić Bata, dobri deka,
Badnje veče jedva čeka
Da s toljagom svetom pođe
I kod svakog od nas dođe
Jer smo celog leta bili
Poslušni i dobri, čili.


 

Božić, Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata i oboja
poboja, i svu kuću do krova