Ličnost i karakter Deda Mraza:

Ovaj Deda Mraz je naglašeno komunikativan lik koji ume sa decom i roditeljima. Smatra da je dolazak Deda Mraza u nečiji dom doživljaj i „predstava“ za sve ukućane, naročito za decu.

Ovaj Deda Mraz ima svoju taktiku u animaciji. Pri ulasku u kuću poprilično je tih i nenapadan a pošto „pridobije“ najmlađe ukućane postaje „bučan“ praporcima, pesmom i „Ho ho hoo“ uzvicima. Dakle,  upravo suprotno ustaljenoj „Dedamrazovskoj“ praksi.

U stvarnom životu, ovaj Deda Mraz se bavi vizuelnim komunikacijama i odnosima sa javnošću. Osobine i karakteristike svog zanimanja prenosi i na „Dedamrazovski“ posao. Smatra da su „njegova“ javnost deca ali i roditelji te da je njegova obaveza da im pruži dovoljno razloga da poveruju kako je baš on „onaj pravi“ Deda Mraz. Smatra da je utisak koji ostaje nakon njegovog odlaska ono što je najvrednije i što će deca (ali i odrasli) pamtiti tokom celog života.

deda-mraz-iznajmljivanje-1

Fizički izgled i kostim Deda Mraza:

Drugi, onaj umetnički, deo njegovog „zanata“ (vizuelne komunikacije) utiče na njegov izgled i imidž. Iako se njegov kostim (osim po dugmićima) ni po čemu ne razlikuje od kostima drugih naših Deda Mrazova, on sa sobom nosi desetine „đakonija“ koje ga čine jedinstvenim i originalnijim. Za svojim pojasom ili u malom džaku koji je zakačen za njegov pojas nalaze se starinski ključevi radionica u kojima patuljci prave igračke za decu, starinski džepni sat sa zlatnim lancem koji pokazuje vreme na Severnom polu, uređaji za „navigaciju“: kompas i dvogled, dene se i po neka šargarepa za irvase i „svilene“ bombone za decu. U ruci nosi praporce (iz nekog razloga više voli zvuk praporaca nego zvončića) i čarobnjački štap sa srebrnom zvezdom na vrhu. Čarobnjački štap katkad zameni fenjerom ili nekom drugom zanimljivošću. Džak sa poklonima se, dakako, podrazumeva :)

Svu svoju „opremu“ ovaj Deda Mraz koristi za animaciju dece i na njoj insistira. Deca ga zbog toga obožavaju.