Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Da li će Rusija okupirati zemlju Deda Mraza

Početkom avgusta, Rusija je predala zahtev Ujedinjenim Nacijama u kome traži proširenje svoje teritorije unutar arktičkog regiona gde spada i Severni pol. Međutim, nije ovo prvi takav zahtev koji zvanična Moskva upućuje UN-u. Isto su učinili i 2001. i 2002. godine ali su ovi zahtevi odbijeni. Sada, kažu Rusi, imaju sve dokaze i argumente da zemlja Deda Mraza – Severni pol pripada baš njima.

Russia ArcticAko bude kako Rusi hoće, Deda Mraz će morati ili da prihvati rusko državljanstvo ili da ode u izbeglištvo. Obzirom na human stav naše zemlje prema izbeglicama sa svih krajeva regiona i sveta, Vlada u Nemanjinoj mogla bi i Deda Mrazu pružiti ruku prijateljstva i utočište. Sigurni smo da u Srbiji niko nebi imao ništa protiv toga.

Naime, još pre osam godina rusi su, pomoću podmornice, na dno Severnog pola postavili titanijumsku trobojku kao znak suvereniteta nad ovom „ničijom“ (Dedamrazovom) teritorijom veličine 1,2 miliona kvadratnih kilometara. Razlog je, moramo priznati, više ekonomske nego imperijalističke prirode – na dnu Severnog pola bi se moglo nalaziti oko pet milijardi tona nafte i gasa! (i onda se pitamo otkud Deda Mrazu pare za sve poklone svih ovih godina…).ruska podmornica

Ipak, postavlja se logično pitanje, ako Rusi preuzmu sva bogatstva koja pripadaju Deda Mrazu, hoće li ovaj dobri starac ostati bez finansijskih sredstava i hoće li san svakog deteta biti uništen!??

Kako rusi argumentuju svoja teritorijalna prava nad Severnim polom?!

I zašto su na dno mora postavili svoju zastavu?

Smatraju da, ako su Amerikanci „onomad“ sebi dali za pravo da koplje sa svojom zastavom zabodu na tlo meseca, samo zato što su tamo prvi stigli, tako i Rusi sebi dadoše za pravo da zabodu svoju zastavu tamo gde stigoše prvi – na dno Severnog pola (ma kako to čudno zvučalo).

Osim ovog „glupavog“ razloga, rusi takođe smatraju da Severni pol predstavlja produžetak ruskog kontinentalnog pojasa i da su tokom višegodišnjih istraživanja Arktika ustanovili da delovi centralnoarktičkih podvodnih uzvišica i grebena Lomonosov i Mendeljejev te Čukotska uzvišica i kotlina imaju kontinentalni karakter nastanka i da su prirodni produžetak kontinentalne margine Ruske teritorije.

russian flag patrick i bob

Ako je tako, onda prema Konvenciji UN za pravo mora iz 1982. godine, Rusija kao pomorska država ima pravo da uspostavi zonu ekonomske ekskluzivnosti, gde ima apsolutnu kontrolu nad resursima i ekskluzivno pravo na eksploataciju svih resursa na pomenutom prostoru koji obuhvata i Severni pol.

Deda Mraze, nadrljao si!

deda-mraz-pismo