Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Brada Deda Mraza

Duga gusta bela brada je najjači adut i sinonim za Deda Mraza. Ona je ujedno i najveći problem – jednostavno, takva brada ne postoji u stvarnosti i najveći izazov svakog Deda Mraza je upravo „dizajn“ njegove brade.

Naime, po “definiciji“, Deda Mraz ima dugu gustu belu bradu – baš onakvu kakvu nema ni jedan muškarac ma koliko se trudio da je „uzgoji“. I oni koji to pokušaju imaju slabe rezultate jer, i nakon farbanja u belo (blajhanja) ona i dalje nije dovoljno gusta i dugačka te te takav „real-bearded“ Deda Mraz svejedno ne izgleda autentično.

deda-mraz-brada

Drugo rešenje je veštačka brada ali tek na ovom „polju“ ima bezbroj varijanti i varijacija. Ni jedan Deda Mraz ni slučajno ne sme ni da pomisli na rešenje od vate ili nabavke „kod kineza“ već mora mnogo više da se potrudi.

Verovali ili ne, najvernije originalu su upravo brade od veštačkih vlakana jer jedino takva vlakna mogu da budu snežno bele boje. Varijanta sa kombinovanjem prirodne blajhane vlasi i veštačkog vlakna takođe izgleda vrlo solidno. Međutim, brada sama po sebi, bez perike koja je upotpunjuje sa strane, nebi izgledala autentično.

brada-deda-mraza

Međutim, nije „tajna“ uspeha imati dobru „Dedamrazovsku“ bradu već je važnije da Deda Mraz zna i ume da je nosi! Naime, kada Deda Mraz nebi izgledao autentično i kada nebi bio autoritet kakav treba da bude, neko dete, naročito ono starije i slobodnije bi verovatno došlo u iskušenje i da povuče Deda Mraza za bradu kako bi „razotkrilo“ večitu misteriju svog detinjstva. Zahvaljujući Deda Mrazovom stavu, mala je verovatnoća da se ovo dogodi ali „makro zum“  iz velike blizine (dok dete sedi Deda Mrazu u krilu) je neizbežan, naročito ako je u pitanju dete starije od šest godine. Iz tog razloga su brade sa lastišima i prorezima za usta u Dedamrazovskom poslu apsolutno nedopustive. Brada Deda Mraza mora da bude toliko gusta da deca ne mogu ni da predpostave da nije prava a lastiši, flasteri i sl. nikako ne smeju da budu vidljivi.

deda-mraz-i-mirna

I još, jako je važno da Deda Mraz čak i nekoliko „rezervnih“ brada. Naime, brada Deda Mraza, zajedno sa perikom, je deo njegove „opreme“ koji se najviše troši i prlja. Obzirom da se Deda Mraz, kao i svaki drugi čovek, znoji kada mu je vruće te da mu brada prekriva usta, zamislite samo količinu bakterija koje bi tu mogle da se „zalegu“ a umesto da smrdi, Deda Mraz mora da miriše na omekšivač tako da Deda Mraz svoje brade i perike mora udedno da održava i pere svakoga dana. Štaviše, u toju svog „radnog vremena“, on nekoliko puta mora da zameni svoju bradu i periku.

Naši Deda Mrazovi imaju po nekoliko brada i svaka im lepo stoji a što je najvažnije, svaka je uvek čista i uredna.