Nova Godina dolazi za:

  • 00 DAN
  • 00 SAT
  • 00 MIN
  • 00 SEK
+

Bankrotirao Deda Mraz iz Laponije – dužan čak 200.000,00 EUR

Deda Mraz odlazi u stečaj zbog bankrota

HELSINKI, Kancelarija čuvenog Finskog Deda Mraza u Laponiji bankrotirala je jer zbog duga prema Poreskoj upravi od neverovatnih 200.000,00 EUR

Okružni sud u gradu Rovaniemi je u sredu objavio bankrotstvo komapnije ’DiaNordia‘, čiji najpoznatiji zaposleni je Deda Mraz lično, zbog neplaćanja duga od 206 hiljada evra Poreskoj upravi“, prenosi finska televizija „Ile“.


Kompanija „DiaNordia“, koja zastupa Kancelariju Deda Mraza je jedna od tri organizacije u gradu Rovanijemi koja predlaže turistima mogućnost da vide i fotografišu se sa likovima koji simbolišu Novu godinu i Božić.

Za razliku od drugih kompanija iz zabavnog parka, „Parka Deda Mraza“ i „Sela Deda Mraza“ Kancelarija Deda Mraza radi čitave godine.

Navodi se da je u maju ove godine Poreska uprava Finske upozorila kompaniju da će preduzeti mere stečaja kompanije u slučaju da ne izmiri dugovanja, a 31. jula je pokrenut proces stečaja.

Upravnik Kancelarije Deda Mraza Jarmo Karinijemi izrazio je nadu da ovakva odluka može biti revidirana. Prema poreskom zakonu Finske, kompanija ima osam dana da pokrije dugove ili da postigne nagodbu sa poreskim vlastima.

deda

Kabinet finskog Deda Mraza je najstarija od tri kompanije. Prošle godine njegov finansijski obrt je iznosio oko dva miliona dolara. U Kancelariji radi 20 radnika.
Smatra se da je pad prihoda kompanije direktno povezan sa smanjenjem broja turista iz bliske im Rusije obzirom da su zbog pada vrednosti ruske rublje putovanja u Finsku postala preskupa. Takođe, osetno je opao i broj turista iz zemalja najviše pogođenih svetskom dužničkom krizom: Grčke, Španije, Italije i Portugalije. Zbog gore navedenog, mesto najbrojnijih stranih turista u Laponiji preuzeli su Japanci.

Sve u svemu, nadajmo se da će Finsko-laponski Deda Mraz nekako preživeti finansijsku katastrofu koja ga je snašla. U svakom slučaju, Deda Mraz postojao je i pre finaca i Dia Nordije i ne postoji mogućnost da ovaj lik nestane iz naših života. To je potvrdio i čelnik Agencije za regionalni razvoj Rovaniemija Juha Seppala koji je izjavio kako će se njegova organizacija pobrinuti sa Deda Mraz na neki način tu opstane i u budućnosti. “Nema šanse da selo bude ostavljeno bez Deda Mraza“. Njegove aktivnosti će se nastaviti na ovaj ili onaj način”, rekao je Seppala.